Nagels
Last van schimmelnagels?
Schimmelnagels: een vervelende aandoening die zowel ontsierend als hardnekkig kan zijn. Schimmels leven op suikers en gedijen goed op warme, vochtige en donkere plaatsen (je schoenen). Alleen een middel van buitenaf gebruiken kan helpen, maar daardoor kom je er meestal niet vanaf. Het kan wel ondersteunend werken als je onderstaande tips ook uitvoert. Maar vooral bij een hardnekkige en al langer aanwezige schimmel in een of meerdere nagels, is een uitwendig middel niet afdoende. Het moet van binnenuit uitgroeien, en bij een grote teennagel kan dit wel 7 maanden duren (soms langer bij schimmelnagels). Hou deze periode dan ook in gedachten als je begint met het behandelen van je nagels. Als je deze kwaal echt grondig wilt aanpakken moet je dus van binnenuit werken met ondersteuning van een uitwendig middel.
Hierbij de tips bij het bestrijden van schimmelnagels. Advies is om dit 6 maanden vol te houden:
-
Eet indien mogelijk een koolhydraatarm dieet (in ieder geval tijdens de behandelperiode) Zo verminder je je suikerinname drastisch zodat de schimmel minder voeding krijgt
-
Trek je schoenen en sokken uit zodra het kan. Loop zoveel mogelijk op blote voeten
-
Ga 5 minuten per dag met je voeten in de zon indien mogelijk, schimmels houden niet van de zon
-
Maak bij elke douchebeurt je nagelomgeving schoon met een tandenborstel
-
Na het douchen je voeten droog föhnen, schimmels houden van vocht
-
Ga elke 6 weken naar de pedicure om je nagels dun te laten maken. Dit ziet er fraaier uit en het anti schimmel middel wat je uitwendig gebruikt trekt dieper in
Het is een hele lijst met wellicht nieuwe toepassingen, maar als je toegewijd bent om van je kwaal af te komen kan dit je echt ondersteunen.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Algemene nageltips:
-
Als je zelf je nagels knipt: knip je teennagels altijd recht af, zonder de hoekjes te verwijderen, om ingroeiende nagels te voorkomen
-
Zorg dat je je nagels niet te kort knipt
-
Vijl scherpe randjes voorzichtig weg met een nagelvijl
Huid:
-
Spoel na het wassen alle zeepresten goed weg en droog de voeten goed af, vooral tussen de tenen.
-
gebruik na het wassen een geschikte voet crème om de beschermende vetlaag van de huid te herstellen. Het kan namelijk enkele uren duren voordat de huid zijn normale zuurgraad terugkrijgt (zeep lost dit vetlaagje op waardoor schimmels en bacteriën meer kans krijgen binnen te dringen).
-
Trek dagelijks schone sokken aan, het liefst van natuurlijk materiaal.
-
Natuurlijke materialen nemen meer vocht op (wol of katoen bijvoorbeeld), wat goed is voor de voethuid. Bij transpirerende voeten is het aan te raden regelmatig van schoenen te wisselen, zodat de schoen en binnenzool snel kunnen drogen.
Last van koude voeten?
-
Zilversokken zijn naast warme wollen sokken, effectief voor warme voeten. Ze bevatten zilvergaren, dat de elektrische signalen van het lichaam oppikt en teruggeeft. Dit stimuleert de haarvaatjes, waardoor warm bloed weer doorstroomt en je voeten opwarmen.
-
Draag warme sokken of inlegzolen van wol om je tenen warm te houden. Kies voor goed isolerende, waterdichte schoenen om vocht buiten te houden. Houd je voeten droog , vermijd strakke schoenen en beweeg je tenen regelmatig voor een goede bloedcirculatie. Draag warme wollen pantoffels in huis.
-
Kies voor verwarmende voeding. Drink warme kruidenthee in plaats van koude dranken en eet hartige soepen, die je makkelijk mee kunt nemen in een thermosfles. Specerijen zoals zwarte peper, kaneel, gember, rozemarijn cayennepeper helpen ook om je op te warmen. Maak bijvoorbeeld gemberthee door de verse wortel te koken en het water daarna te zeven.
